Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Review : Empire of the Moon - Πανσέληνος (Full Length CD)


A. Review :: Empire of the Moon - Πανσέληνος

Οι  Empire of the Moon δεν είναι ένα τυχαίο σχήμα, αλλά έχουν μια μακρά πορεία ύπαρξης στην ελληνική σκηνή. Δημιουργημένοι το 1996


και με μέλη τα οποία είχαν ασχοληθεί με μεγάλες μπάντες της τότε (Tatir, Wampyrinacht) αλλά και της τωρινής (Chaosbaphomet )εποχής, κυκλοφόρησαν το demo τους For the Ancient Light of SINN στα 1997. Έκτοτε σώπασαν και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να επανέλθουν.

Αυτό έγινε 17 χρόνια μετά και το 2014 μας χαρίζουν το ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ. Ένα άλμπουμ φόρο τιμής στην Ελληνική Μαυρο-μεταλλική Μεγαλειότητα των 90’s, ασύλληπτων διαστάσεων, πραγματικά άπιαστο για πολλά σχήματα της χώρας , όσο περίεργα κι αν ακούγεται αυτό.

Βάζοντας το άλμπουμ στο cd player οι πρώτες νότες κατακλύζουν το χώρο. Απόκοσμοι ήχοι στοιχειώνουν τα αυτιά του ακροατή και αρχίζουν να του δίνουν μια ελαφρά εντύπωση για το τι πρόκειται να ακολουθητέε. The Dawn of Undead Rising, και η Αυτοκρατορία του Φεγγαριού αρχίζει την ανελέητη επίθεση της.

Βαριά ριφ και σκοτεινή ατμόσφαιρα διαδέχονται την εισαγωγή του άλμπουμ. Mastery of Blood και η επίθεση εντείνεται. Πραγματικά ένα  κατάμαυρο magnum opus. Όλα αυτά συν το εκπληκτικό κόψιμο λίγο μετά τη μέση του κομματιού το καθιστούν ίσως το καλύτερο κομμάτι του άλμπουμ, χωρίς να υστερούν φυσικά και τα υπόλοιπα. Σίγουρα πάντως αποτελεί την προσωπική επιλογή του γράφοντος.

Η κλιμάκωση συνεχίζεται καθώς η Αυτοκρατορία αποκαλύπτεται για τα καλά με το Lunar Apocalypse. Αργόσυρτα και λυσσαλέα ριφ συνθέτουν ένα πραγματικά θεοσκότεινο έπος.

Ορμητικό και χωρίς να αφήνει πολλά περιθώρια κατευνασμού έρχεται το Psychomanteion. Ένα κομμάτι πραγματική ωδή προς τα ένδοξα ελληνικά black metal 90’s όπως φυσικά και όλο το άλμπουμ.Το συγκεκριμένο κομμάτι ήταν το πρώτο που αποκάλυψε η μπάντα από την κυκλοφορία αυτή, λίγους μήνες πριν.

Ελαφρώς ανατολίζοντες ρυθμοί και ….Daylight hides from the sky as the fearful form of the Divine Mother appears….Ναι το The Nine Skulls of Kali έχει αρχίσει ήδη να μαγεύει ήδη τα αυτιά. Ένας 15λεπτος ύμνος, με πολλές εναλλαγές και μαύρη ατμόσφαιρα όπως αρμόζει σε ένα ύμνο προς μια Θεά.

Καθώς η σελήνη αρχίζει να φθίνει το ορχηστρικό Symphony of the Draconian Queen, μας αφήνει με μια υπέροχη αίσθηση και μια ελαφρά πικρία γιατί αυτή η πανδαισία τελείωσε κιόλας.

Από πλευράς παραγωγής, αυτή κυμαίνεται σε πολύ επαγγελματικά επίπεδα. Σε πάει πίσω στον ήχο των ελληνικών 90's αλλά παράλληλα έχει όγκο και καθαρότητα που τονίζει ακόμη περισσότερο τη μουσική του άλμπουμ. Άψογη σε όλα τα επίπεδα δείχνει ότι δαπανήθηκε αρκετός χρόνος και με πολύ μεράκι έδωσε αυτό το φοβερό τελικό αποτέλεσμα. Το εικαστικό είναι εξίσου προσεγμένο με το ηχητικό. Το cd προσφέρεται σε digi θήκη με πολυσέλιδο ένθετο,  στίχους φωτογραφίες των μελών και εξαιρετικό artwork.

Φτάνοντας στα μέσα του έτους το Πανσέληνος θέτει ήδη εαυτόν πολύ ψηλά στην κατάταξη των καλύτερων άλμπουμ του έτους και όχι μόνο όσον αφορά στην εγχώρια σκηνή αλλά γενικά στο είδος. Το Πανσέληνος θα αποτελέσει και πρέπει να αποτελέσει το κίνητρο για πολλά αλλά σχήματα του είδους όσον αφόρα στο πως και τι μουσική πρέπει να γραφούν. Ένα must για κάθε δισκοθήκη. 


Β. Πληροφορίες

Track list

1. The Dawn of Undead Rising
2. Mastery of Blood
3. Lunar Apocalypse
4. Psychomanteion
5. The Nine Skulls of Kali
6. Symphony of the Draconian Queen



Δεν υπάρχουν σχόλια: